Tak větší demagogii, abych opravdu s pořádným reflektorem v pravé poledne pohledal... jak nějak podobně říká lidové úsloví...
Hlavním smyslem tělocviku, zejména na nižších stupních, není naučit děti pravidla kopané a nějaké odborné termíny. Hlavním účelem je to, aby se děti odreagovaly od náročného teoretického přemýšlení ostatních předmětů, a zejména, aby se konečně zvedly a šly se hýbat! Aspoň na tu malou chviličku. Toho tělocviku je málo a nedělá se často tak, jak by měl. To je pravda. Ale zaplať bůh, aspoň za to něco málo, co je.
Že je naše školství jedna velká katastrofa, to mohu myslím poměrně fundovaně posoudit. A to ještě ve světě stále, podle mne, patří k tomu silně kvalitativně nadprůměrnému. Myšlenky a činy jisté aktivistky, která se stala naší paní ministryní školství, no, to už je pro mne jeden velký adrenalin. Ovšem adrenalinem jsou pro mne i tvoje myšlenky týkající se školství, Gabrieli. Proto bych tě chtěl zdvořile poprosit, abys už přestal plácat takové hlouposti...
Takže:
- Předměty musí učit ten, kdo je opravdu ovládá, má k nim vřelý vztah a umí alespoň část žactva pro ně zapálit.
- Učitel ovšem nesmí být zdaleka jen odborník, ale musí být neméně zdatný pedagog. Výuka jakéhokoliv předmětu je něco zcela jiného, než například výzkum v daném oboru.
- Třídy musí být malé, za maximum bych považoval tak 15 žáků, ale raději méně. Jen tak je možno zajistit individuální přístup.
- Žáci v daném předmětu buď zaostávající nebo naopak extrémně převyšující průměr, by měli být vzděláváni - v tomto předmětu, nikoliv všeobecně, zvlášť.
- Učitel je od učení, ne od dozorování na chodbách, šatnách, jídelně,... Má mít malý úvazek, špičkové pomůcky a dostatek času na realizaci vhodných experimentů či jiných praktik. Přesto má být skvěle zaplacen. Doma má totiž přemýšlet nad svojí výukou, ne improvizovat různé řemeslníky, na které nemá peníze.
- Tento bod prosím berte s nadsázkou, jen jako důkaz, že mám "pěnu u úst". Všechny ty, co vymýšlí nesmyslné projekty do škol, ať již pro žáky, tak učitele, tak bez milosti postavit ke zdi a odstřelit jako škodnou. Do jednoho. Dělají totiž to nejhorší, co mohou - przní naši mládež.