odkaz a zdroj: yooniqimages.com
V každém článku zabývajícím se sexuální výchovou je jistě prozřetelné uvést, že autor je spořádaným otcem mnoha dětí, aby si nedej bože někdo nemyslel, že jde o nějakého úchyla, že?Maminčin odborník... je šťastně ženatý otec dvou dětí.
V článku jsou uvedeny vtipné citace z křesťanské věrouky....některá tabu v naší společnosti stále přetrvávají...
Rozumní a otevření tatínkové tak mohou spolehlivě zvládnout nejen sexuální osvětu u svých synů, ale bez obav si mohou troufnout i na své dcery.
Je jistě dobře, že toto dítě vidí. Rozhodně by však nemělo vidět sex (jako takový). Více z tématu Společné spaní rodičů s dětmi.Mazlíte se s ním, dotýkáte se ho, pusinkujete ho. Totéž děláte s maminkou a dítě to vidí, což je dobře.
Velice trefné.A proč by vám to, milí rodiče, měl říkat, když vy jste si s tím neříkáním a nemluvením sami začali?
Jen málo rodin to dodržuje. Je to totiž divné. Více v bezvadném (bez vady) tématu Označení genitálií u dětí.Jednoduše řečeno, kluci mají penis a holky vaginu.
A také k otázkám kolem sexuality....dítě naopak od začátku přistupuje k sexualitě bezelstně, přímo a otevřeně.
Odborník chtěl zřejmě napsat o "poučení o riziku sexuálního zneužití". Pokud by byly děti poučovány přímo "o pedofilii", byl by to vynikající počin. V pubertě jim vysvětlit, že i ony mohou objevit, že jsou přitahovány k dětem, a že pokud přijdou na to, že jsou pedofilně orientovány, nemusí věšet hlavu, páchat sebevraždu, ale mohou vkročit do Pedonie a žít naplněný život jako ctnostný pedofil....patří k sexuální výchově stejnou měrou i poučení o pedofilii nebo rizicích znásilnění.
Tato věta je odborně rozvinuta v bezvadném tématu Pohlavní stud u dětí.Kolem čtyř let a znovu potom kolem puberty (10–12 let) může dítě pociťovat přirozený stud za svou nahotu...
Člověka láká zeptat se, odkud to ví.... Raději to nechám. Aby se mě někdo neptal na to samé u další citace...Již v kojeneckém věku je možno u chlapečků pozorovat samovolné ztopoření pohlavního údu a u děvčátek ztopoření poštěváčku a tvorbu poševní vlhkosti.
Tak zde již odborník pouze hádá. Opakované orgasmy mohou prožívat i kojenci. Více ve vzrušujícím tématu Dětská masturbace - komentáře k článkům.Od věku 3 až 4 roky jsou již děti schopny prožít orgasmus dokonce i opakovaně.
Možná mi díky mé úchylnosti nějaké věci unikají, ale já prostě nechápu, co tímto chtěl autor říci. Zní mi to asi takto: Ptáci (na rozdíl od lidí) létají, ale oni tomu nedávají ten podtón létání, oni to prostě berou jen jako pohyb. Nu a co jako? Zajímalo by mne, odkud autor ví, jaký podtón svému konkrétnímu, jednotlivému chování dává či nedává ono konkrétní děcko. Já jsem přesvědčen, že onen "podtón" je umělý konstrukt, aby autor na jedné straně mohl konstatovat, že děti jsou stejně sexuální bytosti jako dospělí, avšak současně to jaksi pro uklidnění širokých mas vyvrátil (něco jako: děti sexují, ale není to sex).Zlatko Pastor (v článku Děti jsou schopny všech sexuálních emocí) píše:Děti jsou schopny všech sexuálních emocí nebo jinak řečeno emocí se sexualitou spojených. Prožívají zamilovanost, erekci, sexuální vzrušení, orgasmus… Ale nedávají tomu ten ryze sexuální podtón.
Ano, děti experimentují. Ale - podle mne - část těchto experimentů není vlastně experimentem v pravém smyslu, ale je to opravdová aktivita s erotickým podtónem. A tím se naprosto nijak neodlišují od dospělých - přeci není nic mimořádného, když se dvě dospělé kamarádky při setkání lehce políbí, když se mladé ženy vedou za ruku, apod. Toto také nemá (nemívá) erotický podtón.Zlatko Pastor (v článku Děti jsou schopny všech sexuálních emocí) píše:Ani když se ve školce pusinkují?
To dělají, protože experimentují. Jde o dětské hry, které u nich pomaličku otevírají cit pro mužské a ženské role, ale nemají erotický podtón.
Z toho, že děti spolu (obvykle) nesouloží, podle mne nelze vyvozovat to, že se nesbližují sexuálně. Soulož je nutno chápat jako vyšší level, kterého se obvykle dopracuje až pohlavně zralá osoba. Je to podobné jako s domácími pracemi - mohu očekávat, že si děcko bude pravidelně uklízet svůj pokojík, umývat nádobí, apod., sotva však, že do sklepa složí padesát metráků uhlí. Zkrátka během dětství a dospívání se děcko učí z nižších pater dovedností a schopností v jednotlivých oborech lidského konání postupovat na patra vyšší.Zlatko Pastor (v článku Děti jsou schopny všech sexuálních emocí) píše:Děti se nesbližují sexuálně, nesouloží. Sexuální přitažlivost se dostaví až se sexuální dospělostí a emocemi v pubertě.
Ano. Moudré tvrzení. Jen škoda, že daný článek se věnuje něčemu zcela jinému, než co slibuje v nadpisu.I malé dítě se dokáže silně zamilovat.
Děti při zkoumání erotogenních zón svých těl prožívají zcela jistě sexuální vzrušení. Jen obsahy mysli (doprovodné představy, vnitřní komentáře a úvahy) a porozumění významu této aktivity budou poněkud jiné, než u dospělých. Zkoumání genitálií bych nepřirovnával ke zkoumání ucha a už vůbec ne boty.Děti svá těla zkoumají, ale nevzrušují se tím jako dospělí. Zkoumají rozkrok stejně jako ucho nebo botu.
Většina dětí (od 3 let) podvědomě cítí, že se "něco nedělá", a i kdyby jim to nikdo nikdy neřekl, věděly by to.To ale malé děti nevědí – jsou nevinné, a „že to nebo ono se nedělá“, jim musí teprve někdo vysvětlit.
Některé dvojsmyslné narážky ("Ukážeš mi ji?") velice dobře chápou již mnohé děti ve školce...Dítě před pubertou moc nechápe dvojsmysly, bere všechno, jak to je řečeno.
Jistě je dobré mu říci, že to dělají někteří (určitě ne všichni) chlapečkové, třeba je i pochválit - že ti šikovní nebo vyspělí. A také holčičky.(...když náhodou přistihne chlapečka, jak se uspokojuje...)... Oni to totiž dělají všichni chlapečkové, dělá to i tatínek a jeho kamarádi, což mu samozřejmě nemusíte říkat.
Zcela špatně! Jak tam padne přirovnání ke "sprosté mluvě", přenáší se pejorativní podtón i na celou sexualitu.Vysvětlit, že slušní chlapečci na veřejnosti nemasturbují stejně jako například nemluví sprostě.
Uklidňující konstatování. Pro rodiče obvykle dostačující. My však víme (viz výpovědi maminek masturbujících miminek), že některé děti si mohou genitál doslova mordovat od rána do večera.Nebojte se, že se bude dítě při masturbaci nějak ničit, bude masturbovat jen podle svých potřeb.
Rád bych věděl, jak lze "vidět" a okoukat "zamilovávání". Toto se prostě děje! Nemusíme zkrátka vše okoukat. Ani to zmiňované líbání. Je to něco tak hluboce přirozeného, že to zkrátka děláme (viz film Modrá laguna, kde jsou děti ponechány působení přírody bez opičení od dospělých). Na světě je tolik mimin, co se chtějí líbat s otevřenou pusinkou, a přitom jejich rodiče mohou být těmi největšími puritány. Prostě nesvádějme všechny sexuální projevy dětí na to, že "to to dítě někde muselo vidět", že ho musel někdo zkazit, "erotizovat" (zneužíváním) ap....děti se sice ve školce zamilovávají a pusinkují, protože to někde viděly, ale jde o dětské hry, které neberou sexuálně.
A řada "odborníků" a pisálků ani nerozlišuje mezi vaginou a vulvou. (Viz věty typu "Říkejte dcerám, ať si umyjí vagínu, ne pipinku...")Lidé ani pořádně neznají anatomii pohlavních orgánů: ženy nevědí, jaký je rozdíl mezi dělohou a vagínou...
No ale podobné pokyny mohou právě vést k onomu hrubému a živočišnému pojímání sexuální výchovy bez duševní složky. Jinak souhlasím s panem doktorem, že není vhodné dítěti předčasně nutit informace, na které se neptá a pro které není zralé. ("A když mi ztvrdne, tak ho tam mámě vrazím... Víš? A dej si zpátky dudlíček do pusinky, miláčku. Tam se nestrká. Nebo jen v soukromí...")Sexuální výchovu by měl dělat někdo, kdo zná biologické souvislosti, ideálně už v mateřských školách.
S tím nebude souhlasit celá řada odborníků.Samotná sexuální přitažlivost se dostaví až se sexuální dospělostí a emocemi v pubertě.
No a konkrétně o tomto úkazu tvrdí jiní odborníci, že již kojenec může zažívat sexuální vzrušení z mámina prsu. Já nevím.Dítě v předškolním věku nevnímá mámina prsa eroticky, kouká na ně stejně jako třeba na uši.
Souložit před dítětem je sexuálním zneužitím a této otázce se sáhodlouze věnuji v tématu Společné spaní rodičů s dětmi. Je velice dobře, že důležitý poznatek o tom, že sex dospělých dítě obvykle vnímá jako agresi, hlásá již samotný nadpis. Dodnes si vzpomínám na svá traumata z dětství, kdy jsem byť jen slyšel souložící rodiče. Kolik je však dětí, které byly tomu ušetřeny? V panelácích s papírovými zdmi? Je to těžké. Ale často značně traumatizující....určitě není dobré, když před dětmi souložíte nebo se věnujete nad míru nějaké erotické aktivitě včetně vášnivého líbání.
Ale já vím. Píši o tom ve Střípcích, konkrétně v kapitole Asce se představuje, odstavec Z raného dětství mám dva velmi zvláštní prožitky. Zde jsem sice napsal, že si s oním prožitkem nevím rady - jenže za více než rok působení na Pedonii a naopak působení Pedonie na mne, jsem přeci jen poněkud jinde. I mně Pedonia mnoho dává. Dnes už bych se nezdráhal napsat, že to byl jasný erotický prožitek. Ještě před rokem bych se styděl toto vyslovit, protože bych si myslel, že mimino nemůže takové pocity mít. Jsem rád, že i pan doktor toto potvrzuje, byť se pak na druhé straně snaží tak trochu svým občasným mlžením okolo pojmu erotika věc jaksi zamaskovat...Plyšáček píše:No a konkrétně o tomto úkazu tvrdí jiní odborníci, že již kojenec může zažívat sexuální vzrušení z mámina prsu. Já nevím.pan doktor píše:Dítě v předškolním věku nevnímá mámina prsa eroticky, kouká na ně stejně jako třeba na uši.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů