Maataa píše:Jak je vidno, tak nezkušená Karolínka rozhodně není nevinná a cosi jako morálka ji nezajímá.
Z mého pohledu je morálka jediné - vědomě neubližovat. Podle mne v Susinkově příběhu vědomě neubližuje nikdo. Ani jeho manželka, která mu odpírá přirozený sex (prostě po dětech se změnila), ani Susinka, který se tedy vybíjí mimo manželství (manželku i děti má rád), ani Karolínka, která své potřeby řeší mimo vědomí svého Tadeáše (místo toho, aby mu řekla, že je totální dřevo, dala mu kopačky a tím mu způsobila trauma).
Maataa píše:A rovnou dospívá s tím (Karolínka), že partnerství a nebo manželství nemá žádnou hodnotu.
Ale takto to nenastavila Karolínka, ale sociální systémy naší Západní civilizace. Kdo je největším vzorem a hrdinou naší doby? Přeci žena samoživitelka. Největší hodnotou naší civilizace je tedy to, aby žena obalamutila vhodného muže, pak jej odkopla, nechala se živit státem a kochala se tím, jak onoho bývalého partnera nepustí k jeho dětem, a to bez ohledu na potřeby těchto svých dětí. Hned "v závěsu" máme lesbické páry, které totéž provádí jaksi dvojitě, přičemž nyní již vybojovávají i to, aby původní otce zbavily jejich práv, aniž on to bude moci ovlivnit. To je jako ta morálka? Jestli ano, tak děkuji, nechci.
Maataa píše:...Důležitý je jen vlastní prospěch, ať jakýkoliv. (Pozn. Asce: myšleno sarkasticky)
Ano, a) vlastní prospěch je důležitý, ale b) nikoliv pochopitelně za jakoukoliv cenu. Pokud to někdo popírá, není upřímný. Být neúspěšný znamená být i nespokojený. Nespokojení lidé nevytváří vhodné prostředí pro cokoliv, ať je to práce v kolektivu či rodinný život. Samozřejmě, a znovu to zdůrazňuji, že nemám na mysli získávání prospěchu bez přiměřeného ohledu na okolí.
Maataa píše:Věrnost dle mého vznikla proto, aby se nešířily choroby a také proto, aby muži živili své děti a ne potomstvo kohokoliv. A aby se lidstvo neomezeně nemnožilo.
Pravda, v omezené míře toto sice fungovalo, ale na pozadí byla ekonomická nutnost. Ta nyní v naší Západní civilizaci odpadla, a proto i toto chování, které někdo nazývá morálkou, pomalu odeznívá.
Maataa píše:Lidé ale provozují sex pro uspokojení - nejen pro rozmnožování. A kdyby se lidé pářili s kýmkoliv a kdykoli dle momentální touhy (podle biologické přirozenosti), tak jsou blíže zvířatům.
Ale však lidé se páří s kýmkoliv a kdykoliv podle momentální touhy. Ba někteří dokonce i se zvířaty. Jen přišli na to, že zábavnější je to tehdy, pokud z každé takové kratochvíle nebude hned potomek. Podle mne jsme tedy z hlediska toho, co zřejmě nazýváš morálkou, horší než zvířata.
Maataa píše:Z mého pohledu bohužel ale morálka zaniká. A ještě je to chváleno.
Záleží, jaký soubor typů chování nazýváš morálkou. Z mého pohledu jsou mezi tím, co se nejspíš tímto pojmem myslí, položky užitečné, neutrální i nesmyslné. Tudíž pak těžko k tvému výroku zaujmout jednoznačný postoj.
Maataa píše:Z lidí s podobným názorem na morálku mám strach. Práskání je například taky legální a kde je potom jistota, že pro vlastní prospěch nebo potěšení nepráskne kohokoliv? Jak se pak dá důvěřovat?
Nenapadá mne, jak to spolu souvisí. Debata je o tom, že než to, aby Susinka opustil ženu, kterou má rád, a děti, které doslova miluje, či sklouzl na dráhu protizákonného jednání, je lepší, když si našel mladinkou holku, která mu jisté potřeby vynahradí. I kdyby ses umoralizovala, mně to takto přijde jako řešení nejlepší. Anebo, proč stejně nenahlížíš na Susinkovu manželku? Přeci k manželství také patří aspoň trocha sexu. A Susinka je velmi skromný. Když se jí to přestalo líbit tak, jak to bylo před narozením dětí, tak jsou přeci i jiné formy, ne? Takže ona je ta morální chudinka, zatímco, když Susinka řeší své potřeby tajně mimo, tak, aby rodina, o kterou se jinak vzorně stará, nijak netrpěla, tak je nemorální dobytek? Hrubě nesouhlasím.