Medvídek píše:Já si myslím, že když by se zlegalizovalo dp, prakticky by se s ním přestalo obchodovat…
Už by asi nemělo smysl nutit nějaké dítě natáčet dp.... obchodovat už by s tím nešlo…
Když dp někdo sledovat chce, tak to sledovat bude, ať je to legální nebo ne - ten zákaz mu to bude jen znepříjemňovat…
Milý Medvídku!
Bohužel ti přeci jen musím oponovat:
- Ve výše uvedeném příspěvku v odstavci Hledisko následného traumatu aktérů píšu, že u jisté skupiny dětí, které původně DP natáčely dobrovolně, se i tak po létech vyvine traumatizace. Je nepochybné, že společnost nechce rezignovat na ochranu těchto jedinců, kteří na své konání v dětství mají zásadně jiný náhled, než poté v budoucnosti. Jelikož nejde dopředu zjistit, u koho se následná traumatizace projeví a u koho ne, je zde jeden z vícera dílů mozaiky, proč tvorbu DP zakázat jako celek.
- Proč nutit děti do tvorby DP, přestože by DP bylo dle tvého názoru zlegalizováno a nedávalo by to ekonomický smysl? Nu, proto, že přesto dávalo. Není člověk jako člověk, potažmo není DP jako DP. Jsou lidé, které právě na DP nejvíce vzrušuje, když v ní vidí, jak to to dítě nechce. Tedy vyhledávají bolest, znásilňování, mučení - obvykle je u takové produkce vzrušuje právě to, že dítě je ještě bezmocnější, než by v obdobné situaci byl dospělec. Předpokládám, že takovou DP bys ani ty zlegalizovat nechtěl. A máš tu hned další problém - již nyní je obtížné definovat, co to přesně DP je - teď by ještě přibylo to, která by byla a která ještě ne za případnou novou hranicí legality. Shrnuto - tvorbu DP, kde děti neparticipují dobrovolně, bys nezastavil, jen by přibyly problémy s rozlišováním, co ještě ano, a co již ne.
- Je třeba si uvědomit, že lidský mozek, a tedy i my jakožto živočišný druh, jsme se vyvinuli jako bytosti špatné (měřeno dnešní morálkou). Mozek se začal masivně rozvíjet díky jeho namáhání z důvodu uzavírání různých dočasných aliancí s kolegy v tlupě, různým zákulisním vyjednáváním, spojenectvím a podrazům (velmi zjednodušeno). V jisté chvíli rozvoje společnosti se ukázalo, že je výhodné, aby značná část těchto vlastností byla korigována (zákony). Tedy už nemůžu beztrestně přijít ke slabšímu sousedovi, sebrat mu ty jeho věci, které by se mi mohly hodit, a přitom mu znásilnit manželku, byť by mi to celé přišlo logické a veskrze příjemné. Tedy společnost přijímá taková pravidla, která mají za cíl omezovat to chování jednotlivce, jež považuje za společensky nežádoucí, byť by jinak mohlo být přirozené. Tak je tomu u zcizování věcí, ubližování soukmenovcům… a v dnešní době i výroba, distribuce a držení DP. Podle mne je legitimní diskutovat o tom, zda v případě DP jsou pravidla nastavena vhodně, zda v jistých případech spíše neškodí, než opravdu chrání, apod. Ovšem v současné civilizaci Západního střihu, je, myslím, plošná legalizace DP nepřijatelná.
Odlehčující poznámka:
Bohužel na to, jak legálně připravit souseda o tu část jeho majetku, která by se mi náramně hodila, se mi přijít nepodařilo. V případě toho, jak legálně přijít k potěšení prostřednictvím jeho družky, jsem byl nepatrně úspěšnější…